Oglas

Originalni recept za poznati italijanski kolač za kojim ludi cijeli svijet

author
N1 BiH
05. aug. 2025. 22:25
Tiramisu recept
Tiramisu - Coolinarka - KuharicaMarica

Tiramisu, što u prijevodu s talijanskog znači "podigni me" ili "oraspoloži me", jedan je od najpoznatijih i najvoljenijih deserata na svijetu. Spoj bogatog ukusa kafe, svilenkaste kreme i nježnih piškota u slojevima stvara jedinstveni užitak kojem je teško odoljeti. Ovaj klasik talijanske kuhinje ne traži pećnicu ni komplicirane tehnike – samo malo strpljenja, pažnje i kvalitetne sastojke.

Oglas

Zanimljivo, porijeklo tiramisua dugo je bilo predmet rasprave između talijanskih regija Veneto i Friuli-Venezia Giulia, no bez obzira odakle dolazi, jedno je sigurno: tiramisu je savršeni desert za sve prigode – od obiteljskih ručkova do romantičnih večera.

U nastavku vam donosimo recept za domaći tiramisu koji poštuje tradiciju, ali i osigurava laganu, prozračnu teksturu i izbalansiran okus.

🧁 Sastojci:

  • 3 dPripremite kafu (zaslađene po ukusu)
  • 4 svježa jaja (odvojeni bjelanjci i žumanjci)
  • 100 g šećera
  • 500 g mascarpone sira
  • par kapi ekstrakta vanilije
  • 300 g piškota
  • kakao u prahu (za posipanje)

👩‍🍳 Priprema

1. Pripremite kafu

Za početak skuhajte oko 3 dcl turske kafe. Zasladite ju po vlastitom ukusu i ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Dok se kafa hladi, pripremit ćemo kremu.

Oglas

2. Odvojite jaja

Pažljivo odvojite bjelanjke od žumanjaka. Koristite isključivo svježa jaja jer u ovom receptu neće biti termičke obrade.

3. Snijeg od bjelanjaka

U prvoj posudi miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Ovo je ključno za laganu teksturu kreme.

Oglas

Recept za idealan tiramisu
Tiramisu, poslastica koju voli cijeli svijet

4. Krema od žumanjaka i mascarponea

U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Zatim dodajte mascarpone sir i nekoliko kapi vanilije. Miksajte dok se sve lijepo ne sjedini u glatku kremu.

5. Spoj kreme

Nježno, špatulom, umiješajte kremu od žumanjaka u snijeg od bjelanjaka. Miješajte polako i kružno kako bi smjesa ostala prozračna i lagana.

Oglas

6. Priprema slojeva

Na dno staklene ili keramičke posude namažite tanak sloj kreme – tek toliko da se piškote zalijepe za dno i ne miču.

7. Sloj piškota

Umočite piškote do pola u ohlađenu kafu, oko 2 sekunde – samo kratko, kako se ne bi raspale. Složite ih jedan do drugoga dok ne prekrijete dno posude. Potom, gornju stranu piškota lagano poškropite kafom – ovo će im omogućiti puniji okus, a da pritom zadrže strukturu.

Oglas

8. Prvi sloj kreme

Preko piškota ravnomjerno rasporedite polovicu kreme, zagladite površinu špatulom.

9. Drugi sloj piškota i završna krema

Ponovite postupak s još jednim slojem piškota umočenih u kafu. Zatim dodajte i ostatak kreme te ponovno lijepo zagladite površinu.

Oglas

10. Završni detalji

Pospite površinu tiramisua kakaom u prahu, po želji kroz sitno cjedilo za elegantan finiš. Pokrijte posudu folijom i stavite u hladnjak najmanje 6 sati, a idealno preko noći – kako bi se svi okusi povezali.

🍽️ Savjeti za savršen tiramisu

  • Koristite pravu tursku ili espresso kafu, nikako instant varijante.
  • Ako želite verziju s alkoholom, u kafu dodajte malo amaretta ili marsale.
  • Umjesto kakaa, gornji sloj možete dodatno ukrasiti naribanom tamnom čokoladom.

🤍 Poslužite i uživajte

Kada je tiramisu dobro ohlađen i stabilan, narežite ga na kocke i poslužite uz svježu kafu ili desertno vino. Jednostavan, a raskošan – tiramisu nikada ne razočara.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama